Historie Zeekadetkorps


Zeekadetkorps Arnhem is in 1951 opgericht op initiatief van de heer van Schiebergen, de commandant van het zeekamp van het jeugdzeeverbond.Deze kampen werden gesteund door de Koninklijke Marine en de Nederlandse Reedersvereniging en de zeekadetten uit Engeland, Belgiƫ en Zweden waren op de kampen aanwezig.

Tijdens het kamp van 1949 aan boord van de Hr. Ms. Cornelis Drebbel kreeg hij van overste Kroon de vraag om een korps op te richten. Schiebergen ging in Arnhem op zoek naar een commandant en vond de koopvaardijman Frans Blankert die de eerste commandant van zeekadetkorps Arnhem werd. Uit de vroegere kampen werden 15 aspiranten aangetrokken.

Vervolgens moest er een naam voor het zeekadetkorps Arnhem bedacht worden. De heer Schiebergen bedacht de naam “Willem Ruys”, oud directeur van de Rotterdamse Lloyd.

Willem Ruys was een aardige man en Schiebergen had hem leren kennen toen ze samen door de Duitsers tijdens de tweede wereld oorlog in de gevangenis in Scheveningen waren gezet. Willem Ruys is later door de Duitse bezetter als represaille gefusilleerd.

De eerste sloepen werden betaald door het geld van de Lloyd en de sloepen werden ondergebracht in een keet aan de overkant van de Rijn. Snel daarna kwamen kleermakers van de Koninklijke Marine voor uniformen. De installatie vond plaats op Deelen.

Daar werden de mutsen door mevrouw Ruys en de vrouw van de toenmalige minister van defensie, Ir, Staf, aan de kadetten uitgereikt.

Een interessant feit is dat tijdens de watersnoodramp twee sloepen met een tiental van onze zeekadetten in Zeeland zijn geweest om te helpen met het in veiligheid brengen van de plaatselijke bevolking.

In 2005 hebben we met alle Zeekadetkorpsen in Nederland het 50-jarig jubileum gevierd van het Zeekadetkorps Nederland. Dit werd gevierd in de Rotterdamse Haven en op het programma stond onder andere een rondleiding en een 3 gangen lunch op het cruiseschip “MS Rotterdam” van de Holland Amerika Line. De foto hiernaast is gemaakt op het achterdek van dat mooie schip. Deze speciale dag werd geheel in stijl afgesloten met een rondvaarttocht door de Rotterdamse haven.

In de toekomst hopen wij ook nog lang door te gaan met het zeekadetkorps in Arnhem om zo de jeugd bekend te maken activiteiten op en rond het water en zo (eventueel) klaar te stomen voor de maritieme wereld.