Oude Vloot

Het Zeekadetkorps heeft een rijke historie aan schepen.

Zephyr (1980-1997)   

Voormalig schip de Labo dat het Zeekadetkorps uit Delfzijl is gehaald. De tocht schijnt nogal omstuimig geweest te zijn en werd nog jaren daarna bezongen in allerlei liederen. Het schip is door het korps omgebouwd zodat het 28 bemanningsleden kon onderbrengen. Het schip is verkocht omdat het korps de Pax kon krijgen van de Koninklijke Marine. De koper was een Duitse zwemkampioen die het schip wilde ombouwen naar een woonboot die hij in Berlijn neer kon leggen.

 

Zeemeeuw (19??-1996)

Voormalig bunkerstation dat door het korps gebruikt werd als drijvend onderkomen. Schip is verkocht omdat het vol asbest zat en we van het geld van de Zephyr en Zeemeeuw een nieuw ponton op maat konden bouwen. Het schip wordt nu (anno 2007) gebruikt al woonboot en ligt in de Arnhemse Nieuwe Haven.

Het gebouw (19??-19??)

Ons ‘schip’ op de wal waar we vele jaren gebruik van hebben gemaakt. Het was een oude barak en stond achter de kantine op camping de Rijnoever in Oosterbeek. Het gebouw is afgebroken toen we gebruik gingen maken van de Zeemeeuw. Na het afbreken vonden we onder het gebouw een gigantisch gangenstelsel van de muizen die ons jarenlang belaagd hadden.

Zeester (19??-1983)

Oud vrachtschip dat door het korps gebruikt werd als varend schip. Het schip had een klassieke 1 cilinder 30pk Kromhout motor dat een mooi geluid maakte. Helaas was de motor niet altijd sterk genoeg om tegen de sterke stroming van de Rijn in te komen. Het schip werd aan Zeekadetkorps Gouda verkocht en doet daar nu nog steeds dienst onder de naam ‘Hoop doet Leven’.

 

 

Oud klein varend materieel

Het Zeekadetkorps heeft diverse kleine schepen gehad. Hieronder een overzicht.

  • ZK2: zeilvlet. Zie foto bij Zephyr
  • ZK9: zeilvlet
  • Longboat: polyester zeilboot. Zie foto bij Zephyr
  • Diverse rubberboten

Beveland (1962-1963)

Oude mijnenveger (A897) van de Marine dat het korps heeft gebruikt. Verder geen gegevens van.

Zeemeeuw (1955-1962)

Oude motorloodsboot. Verder geen gegevens van.